Ik krijg nogal eens de vraag: “Wat doe je nou precies?”
Het korte antwoord op die vraag is het wegnemen van blokkades, zorgen voor een betere doorbloeding en een gevoel geven van rust. Eigenlijk wat elke masseur behoort te doen.
De volgende vraag is dan: “Hoe doe je dat?”
Dat is een goede vraag met een ingewikkelder antwoord. Er zijn natuurlijk talloze soorten massages met al even zoveel werkwijzen en visies. Van stevig tot zacht, van drukpuntmassage tot masssage met gebruik van olie, van gekleed tot bloot, op een massagetafel of op een mat op de grond (futon) enzovoort!
Ik combineer allerlei stijlen, afhankelijk van de klachten en wensen. Zo heb ik een aantal jaar een opleiding in de Japanse shiatsu gevolgd, ben ik diverse keren in Chiang Mai in Thailand geweest om Thai-yogamassage te leren, maar ik heb er ook technieken zoals chi nei tsang en karsai nei tsang, Thaise voetreflexologie en nog veel meer geleerd. Later heb ik kennisgemaakt met de cranio sacraal en ook Zweedse oliemassage, sportmassage, lomi lomi en hamam zijn in de loop der jaren uitgebreid de revue gepasseerd.
Dit alles combineer ik tot mijn eigen stijl. Wanneer je bij mij komt, begin ik vooral eerst met luisteren naar wat je klachten en wensen zijn. Eenmaal op de tafel of futon voel ik waar je blokkades zitten. Vaak vind ik dingen waarvan je niet eens wist dat je er last van had! Soms kan ik blokkades en pijn vrij snel oplossen en soms heeft dat meer tijd nodig. Uiteindelijk kom je vaak pas bij de masseur als je al last hebt, en vaak ook pas na enige tijd. Dan kan ik de pijn niet zomaar wegnemen. Ik ben geen tovenaar!
De een heeft liever dat ik gewoon ‘aan de slag ga’ en de ander wil graag samen kijken naar wat de beste route is. Meerdere behandelingen of gewoon zo nu en dan één. Zoals de slogan gaat: Same, same but different.
Ik ga ervanuit dat voorkomen beter is dan genezen. Zoals ik wel vaker zeg: massage is onderhoud van je lichaam. Het huis laten we regelmatig schilderen, onze auto brengen we minstens eens per jaar naar de garage, maar ons lichaam? We sporten, proberen gezond te eten, maar vergeten dat ook ontspanning en goede doorbloeding kan helpen ons lichaam en onze geest gezond te houden. Massage draagt daar in mijn mening aan toe.
Ik denk dat ik uiteindelijk wel mag spreken van mijn eigen stijl, Toms massage dus. Iets waar ik lang en breed over kan praten maar wat je eigenlijk moet ondergaan.
Deel 4 Thaise massage en het verband met yoga
Het is alweer even geleden, maar de vorige keer heb ik de relatie tussen de boomhouding en de thai yoga-massagevorm hiervan besproken waarmee o.a. het heupgewricht wordt losgemaakt. In deze blog bespreek ik de zogenaamde Pavanamuktasana, ofwel de houding waarmee je verlichting bereikt van darmverstopping, winderigheid maar ook van bijvoorbeeld menstruatiepijnen. Deze houding draagt bovendien bij aan verbeterde mobiliteit en minder kramp in de rug.
Ook in thai yoga-massage zijn vergelijkbare strekkingen waarbij de lagerugspieren, de spieren in het scheenbeen en de wervelkolom worden gerekt en mobiliteit wordt verbeterd.
Sanskriet: Pavanamuktasana
Nederlands: wind bevrijdende houding
Aandachtspunten: breng het been van de cliënt eerst naar 90 graden, plaats je buitenste palm bij de knie op het scheenbeen en je binnenste palm op de wreef van de voet, leun met je lichaamsgewicht naar voren en houd hierbij je rug recht. Breng de knie naar het sternum. Door de druk die je geeft, zorg je voor een strekking van het scheenbeen en bovenzijde van de voet. Houd er steeds rekening mee dat niet elke klant even flexibel is. Let er ook op dat de heupen plat op de grond blijven. Moedig je klant aan om te blijven ontspannen en adem te halen.
Deze pose kan ook worden uitgevoerd met druk op twee benen tegelijk. Hierbij is alleen geen strekking van beide scheenbenen mogelijk.
Voordelen: strekt de spieren van lage rug, scheenbeen en wervelkolom, verbetert de mobiliteit van de heupen en verbetert de spijsvertering.
Contra-indicatie: wees voorzichtig bij knieklachten, zwangere vrouwen, pijn in de buikregio en hernia.
Deel 3 Thai yoga-massage en het verband met yoga
De vorige keer heb ik een yogahouding en massagebehandeling voor het losmaken van het voetgewricht besproken. Dit keer vervolgen we de massage omhoog en komen we aan bij de heup. Een van de bekende yogahoudingen is de zogenaamde boomhouding waarmee je o.a. je evenwicht traint maar tegelijkertijd verschillende spieren rekt en strekt waaronder ook het heupgewricht. In thai yoga-massage bestaat uiteraard ook een variant die je hierbij helpt, de heupstrekking waarbij de masseur de cliënt als het ware helpt deze strekking te verdiepen. Ook bij de massage hangt de vorm af van de flexibiliteit van de cliënt (zoals waar de voet wordt gelegd ten opzichte van het andere been). Voel je je een keertje niet zo standvastig, maar wil je deze spieren wel dezelfde soort strekking geven als tijdens je yogales, ga dan een keer naar een masseur!
Sanskriet: vrksasana
Nederlands: boomhouding
Aandachtspunten: plaats de voet van het gebogen ter hoogte van de knie van het gestrekte been, geef palmdruk op beide dijen tegelijk maar zorg ervoor dat de heup ‘vlak’ blijft en op de mat ligt, ook als je de knie van het gebogen been naar de mat drukt, let wel op dat niet iedereen even flexibel is!
Voordelen: strekt en opent de lies en heup.
Contra-indicatie: bij de yogahouding wordt contra-indicatie gegeven voor mensen met een te hoge en of lage bloeddruk. Zo wordt afgeraden bij hoge bloeddruk de armen boven het hoofd te houden. Bij de thai yoga-massagevorm is hier geen sprake van. Wel kan door en zogenaamde ‘bloedstop’ in de liezen een lage bloeddruk iets omhoog worden gebracht.
Volgende keer meer en heb je een verzoek of vraag over een specifieke yogahouding, schroom niet en laat het weten!
Deel 2 - Thai yoga-massage en het verband met yoga
We vervolgen onze massage met de voeten. De yogahouding die ik nu wil bespreken, staat niet op zichzelf. Het gaat om een serie yogaoefeningen die gericht is op de gewrichten in het algemeen. Ik houd in deze blogs de volgorde aan van de thai yoga-behandeling die ik normaliter zou geven. Zoals in het eerste deel genoemd, werken we vanaf de voeten omhoog om de energie te zuiveren. Ik beperk me vandaag tot de gewrichten in en rond de voeten. De getoonde foto’s zijn voorbeelden van wat er tijdens een behandeling allemaal wordt gedaan.
Sanskriet: pawanmuktasana
Nederlands: ‘de grote helende werker’
Pawanmuktasana is de benaming voor een groep oefeningen, onderverdeeld in verschillende series.
De eerste serie is gericht op het losmaken van de gewrichten zodat de energie vrijelijk kan stromen en blokkades worden opgeheven. Deze oefeningen verhogen het bewustzijn en de coördinatie en zijn geschikt voor iedereen, ook mensen die aan bv. rheuma lijden en doorgaans geen zware oefeningen mogen doen.
Deze oefeningen zijn erg eenvoudig om te leren en worden juist hierom vaak genegeerd en/of onderschat door yogabeoefenaars die vaak zoeken naar meer geavanceerde oefeningen.
Tijdens de behandeling draaien en strekken we de voeten om vergelijkbare resultaten te bereiken.
Aandachtspunten: geen
Voordelen: Vele, maar in deze context (thai yoga-massage) is het vooral gericht op de verbetering van de flexibiliteit van de gewrichten in de voet en enkel. Goed bij behandeling van reumatische artritis, stijfheid en blessures.
Contra-indicatie: Voorzichtigheid is geboden bij cliënten met, in dit geval, pijn in de voeten of enkels, inclusief artritis, of een blessure hebben.
De volgende keer werken we weer iets verder omhoog, richting heup.
Iedereen heeft wel eens gehoord van yoga. Maar niet iedereen zal bekend zijn met thai yoga massage (Nuad Borarn).
De behandelingen die het Qi Punt geeft zijn grotendeels gestoeld op de lessen die ik gevolgd heb in Thailand.
In Thailand zijn 2 hoofdstromingen binnen de massage te noemen.
In een aantal blogs wil ik de verbanden laten zien tussen thai yoga massage en yoga. Let wel, verbanden, ik geef geen instructie over de yogaposities. Ik laat de vergelijking zien met yoga voor diegenen die al bekend zijn met yoga, anderen enthousiasmeren om een yogaleraar te zoeken en/of eens een thai yoga massage te ondergaan.
Nuad Borarn is zoals gezegd de Thaise massagevorm die gebruikmaakt van strekkingen en daarmee overeenkomsten toont met yoga. Bij deze behandeling wordt eigenlijk altijd van de voeten naar het hoofd gewerkt. De reden hiervoor komt uit het yogaprincipe dat energie wordt gezuiverd naarmate het door het lichaam omhoog stroomt. Mensen die bekend zijn met chakra’s zullen dit algemene principe kennen.
De meeste yogaposities (asana’s) kunnen op meerdere manieren worden uitgevoerd. Dat geldt in veel gevallen ook voor een dergelijke positie binnen de thai yoga massage. Niet iedereen is even flexibel!
--------------
De eerste positie die ik wil aanhalen is de zogenaamde 'savasana' oftewel de lijkhouding die zowel in de yoga als in een thai yoga-behandeling terugkomt.
Foto links: Yogahouding: savasana
Foto rechts: Thai yoga massage: waikru
Sanskriet: Savasana
Nederlands: Lijkhouding
Tijdens thai yoga behandeling: De armen van de cliënt liggen naast het lichaam geplaatst met de palmen omhoog. De benen liggen gespreid 30 tot 45 graden, waarbij de voeten op natuurlijke wijze openvallen. De schouders liggen gelijk en op de mat. De masseur vraagt de cliënt zo natuurlijk mogelijk naar de buik te ademen en zich te ontspannen.
Voordelen: De cliënt heeft voor de massage begint even de tijd om te ontspannen en aan te komen in het hier en nu. Even niets meer te hoeven doen. Dit geldt ook voor de masseur die hiermee even de tijd krijgt om contact te maken met de cliënt: er wordt wel gezegd ‘warm je handen, warm je hart’.
Contra-indicatie: Geen
De volgende keer gaan we verder met de voeten. Heb je in de tussentijd vragen, neem gerust contact op!
5.
Mijn moeder is gevallen en heeft haar sleutelbeen gebroken. Zodoende ben ik vaker in de gelegenheid om bij mijn nieuwe ‘meester’ langs te gaan. Hij zat in de etalage pap te slurpen toen ik binnenkwam. "Eet smakelijk", zei ik en vertelde dat mijn moeder was gevallen. Pap moest ze gaan eten, dat is goed voor oude mensen! Ik zou de raad overdragen. Tijdens de behandeling kom ik nu steeds overeind om te kijken hoe hij bepaalde technieken doet. Na de behandeling probeer ik de technieken na te doen. Ik weet niet zeker of hij nu weet dat ik hem zie als leraar. De communicatie is en blijft een beetje moeizaam maar hij neemt er wel de tijd voor en doet zijn best om het in gebrekkig Nederlands uit te leggen. “Drink je?” vroeg hij na deze keer. Ik zeg: “ja, soms”. In de etalage na de behandeling kreeg ik in plaats van een kopje thee een kop jonge jenever en daarna nog een. Ik ben half dronken naar huis gefietst. Het was 17u en ik moest voor mijn moeder koken. Ik kreeg nog een zak zelf gebakken inktvisringen mee. Heerlijk, mijn moeder en ik hebben ervan genoten.
Die vraag wordt vaak gesteld en het antwoord is nooit hetzelfde. Elke dag, als het aan mij zou liggen! Maar dat is natuurlijk niet haalbaar. In mijn praktijk heb ik cliënten die wekelijks komen en anderen zie ik eens per jaar. Eigenlijk hangt het af van de reden waarom je bij een masseur komt. Er zijn grofweg drie redenen die ik hieronder kort uitleg.
Dan volgt er eerst een anamnese. Ik zal een aantal vragen stellen waarmee ik duidelijk probeer te krijgen waar de klachten zitten, hoe lang de klachten al aanhouden, enzovoort.
Tijdens de eerste behandeling ga ik voelen waar de pijnpunten zitten en of er niet meer plekken zijn die de klachten kunnen veroorzaken. Dit hoeft niet in hetzelfde gebied te zitten als waar je klachten hebt. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde rugklachten behandelen in de buik!
Bij een lichamelijke klacht is het het beste om 1 tot 2 keer per week langs te komen tot de klacht ‘over’ is. Vervolgens raad ik meestal aan om over gaan naar ‘massage–onderhoud’.
(Foto: Martin Parr)
Bij onderhoud kom je om een bepaalde tijd, zeg om de 2 of 4 weken. Tijdens een onderhoudsmassage of preventieve massage zal ik extra aandacht geven aan eerdere klachten (als die er zijn) en zal ik verder op zoek gaan naar mogelijke andere aandachtspunten. Op deze manier houd je je lichaam in topconditie. Zit je veel op kantoor of sport je regelmatig, dan is dit natuurlijk erg belangrijk.
Ik maak vaak de vergelijking met het onderhoud van een auto. Door de auto regelmatig te onderhouden, voorkom je vaak onvoorziene problemen en kosten. Dit werkt niet anders dan bij je lichaam. Kom je pas als je al klachten hebt, dan is het moeilijker om daar weer vanaf te komen. Verzorg je je lichaam regelmatig, dan kun je klachten voorkomen. Maar massage wordt als luxe gezien en we laten de auto vaak vóór het lichamelijk welzijn gaan.
Suggestie: stel een budget in voor je lichamelijk onderhoud, net als voor het onderhoud van je huis en je auto. Iedereen heeft hiervoor zijn eigen budget. Het Qi Punt werkt met prijzen die voordeliger zijn als je meerdere massages neemt, vraag ernaar.
Puur voor ontspanning een massage nemen is natuurlijk ook een mogelijkheid. Ik zal me dan vooral richten op het geven van een ontspannende massage waarbij meer gebruik zal worden gemaakt van warme massageolie. Hier kan ik niet echt een frequentie aan verbinden.
Er zijn vele redenen waarom een massage goed voor je is. Massage kan een lichamelijke klacht verhelpen maar daarnaast vermindert massage stress, versterkt het je immuniteit, verlaagt het je bloeddruk en vermindert het je spierspanning.
Er zijn nog talloze redenen te noemen om een massage te nemen, maar het beste is om het zelf eens te ervaren. Kortom: boek eens een massage en maak tijd voor jezelf!
Heel simpel. Bij diegene bij wie je je op je gemak voelt en waar je een klik mee hebt. Maak een afspraak, ben je tevreden, dan kom je terug, zo niet, dan niet. Meer is daar niet over te zeggen.
Als massagetherapeut krijg ik geregeld de vraag of mijn behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraars. Daar kan ik heel duidelijk over zijn: Nee.
De reden voor mij om niet aan dat ‘spel’ mee te doen, wordt duidelijk verwoord in het blad: De Natuur Uw Arts, nr. 242 maart/april 2016.
In dat blad staat een artikel over opleidingscentrum De Sprenk. Een opleidingscentrum op het gebied van de geneeskracht van planten waar studenten worden opgeleid tot herborist. In het artikel wordt de vraag gesteld of deze opleiding voldoet aan de HBO-eis en of je dan wordt vergoed. Het antwoord hierop is nee. Allereerst is het discutabel wat een HBO-niveau is. Verder stelt de schrijver van het stuk, John Koezen, dat de eisen die nu gesteld worden aan natuurgeneeskundige – door commerciële instellingen zoals zorgverzekeraars – contraproductief werken.
Het is meestal financieel voordeliger om de behandelingen zelf te betalen. Bovendien is het voor de complementaire gezondheidszorg uiteindelijk ook beter, omdat de cliënt dan meer gemotiveerd is. (Aldus John Koezen)
In andere woorden: een behandelaar die wel wordt vergoed door een zorgverzekeraar is meestal een stuk duurder dan een behandelaar die niet is aangesloten. Verder betaal je als cliënt aan de zorgverzekeraar een aardig bedrag om een vergoeding te krijgen voor alternatieve zorg. Hiervan krijg je dan een deel vergoed. Streep je dat tegen elkaar weg dan ben je meestal goedkoper uit om zelf de behandeling te betalen. Bovendien ga je als cliënt zorgvuldiger om met en gemotiveerder naar een behandelaar als je het gevoel hebt deze zelf te moeten betalen.
Daarbij kiest men vaak een behandelaar op basis van mond-tot-mondreclame of juist het feit dat deze wordt vergoed door een zorgverzekeraar. Ik heb zelfs wel eens gehoord dat mensen denken dat als je niet bent aangesloten, je geen professional bent en het werk misschien wel zwart doet. Tuurlijk, in elk vakgebied zitten mensen die niet professioneel werken en ook zwartwerkers. Echter, ik ken ook collega’s die zich professional noemen, aangesloten zijn bij een branchevereniging maar toch prutswerk afleveren! En omgekeerd ken ik ook zogenaamde amateurs die hun ‘werk’ fantastisch doen! In mijn geval geldt dat ik gewoon volgens de regels werk, ben aangesloten bij de KvK, netjes overal belasting over afdraag en zorg dat ik geregeld bijscholing opzoek om de meest professionele service te kunnen bieden.
Ik ben van mening dat je als cliënt op zoek moet gaan naar een behandelaar die voor jou geschikt is, waar je je goed bij voelt en die jou verder kan helpen. Blijf niet bij die ene fysio of massagetherapeut (omdat deze wordt vergoed of om de hoek zit!), maar probeer ook eens een ander. Ik zal nooit de reactie vergeten toen ik voor het eerst in Thailand op massage-studiereis was en de vraag aan een docent stelde: Wie is een goede masseur? Ik werd min of meer uitgelachen… Het antwoord was namelijk: Dat kunnen wij niet zeggen, dat moet je zelf ondervinden. Ga en probeer ze maar uit. Vind je iemand goed dan kom je er nog eens terug, zo niet ga dan op zoek naar een ander. Hier in het westen blijven we vaak bij één en dezelfde fysio of wat voor therapeut dan ook.
Persoonlijk geef ik mijn cliënten ook vaak het advies dat als er na een aantal behandelingen geen verbeteringen te bespeuren zijn, een andere therapeut te zoeken die wellicht een andere werkwijze heeft die beter aanslaat.
Want wat ik ook heb ondervonden is dat als je 10 masseurs een bepaalde opleiding laat volgen met bv. dezelfde massagetechnieken je uiteindelijk 10 verschillende massages zult krijgen! Iedereen is anders: “same same but different”!
De eerste ‘open inloop voor masseurs’
Op 21 februari organiseer ik in mijn praktijkruimte in Hilversum de eerste open inloop voor masseurs. Kleinschalig en informeel.
Open inloop voor masseurs: wat bedoel ik nou precies daarmee? Wat is het doel?
Ik ben nu een aantal keren, verdeeld over verschillende jaren naar Chiang Mai in Thailand afgereisd. Voornamelijk om zelf trainingen te volgen en nieuwe massagetechnieken te leren. Maar naast het formele cursusmateriaal, leerde ik vooral van het niet-theoretische gedeelte, van de praktijk en de manier van werken van de verschillende docenten, en was er ook ruimte voor uitwisseling en van elkaar leren. Het ging niet om ‘welke spier is dit’ of ‘wat doet dit’ en theorie, maar vooral over wat er op dat moment nodig is voor een klacht. De benadering lag bij voelen en niet bij denken.
Wat ik in Thailand heb meegemaakt en gevoeld tijdens de lessen en daarbuiten, wil ik graag hierheen halen. Het wordt wellicht niet precies zoals daar, omdat onze cultuur niet hetzelfde is, maar deels hoop ik het wel te kunnen introduceren.
Het idee is om met een aantal professionele masseurs met ervaring bij elkaar te komen en van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Om met een open instelling te kijken hoe iemand anders het aanpakt, welke technieken voor iemand anders wel en niet werken. Het gaat er niet om ideeën te forceren op de ander, maar juist om met een onbevooroordeelde blik te kijken naar andere manieren.
We oefenen op elkaar, geven elkaar dus eerst een behandeling. Zo voel je wat een ander doet en voelt de ander wat jij doet. Uiteraard blijft er ruimte om dit in een informele sfeer met elkaar bespreken. Maar laten we het niet te theoretisch maken. Het gaat bij deze inloop vooral om het doen, het ervaren en het voelen.
Op de pagina https://www.qipunt.nl/open-inloop-voor-masseurs vind je meer praktische informatie.
Voor aankomende zondag 21 februari, van 19.00 tot 22.00 uur, zijn er nog een aantal plekken beschikbaar! Je kunt je via mail aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Deelname is gratis, al stel ik een vrijwillige bijdrage, of dana naar Boeddhistisch gebruik, wel op prijs voor de kosten die ik maak.
Omdat dit de eerste keer is dat ik deze inloop organiseer, zal de tijd leren of de opzet die ik op dit moment voor ogen heb, werkt.
Zo nu en dan verstuurt Het Qi Punt een nieuwsbrief naar abonnees. Links op de site staat een knop om je daarvoor aan te melden.
De laatste nieuwsbrief is hier te lezen:
Tom Hendriks
06 387 54 577
info@qipunt.nl
Wandelpad 24
1211 GN Hilversum
Routebeschrijving
Webdesign: Webzeker Webdesign
SEO teksten: 2Vanhorssen.com
Disclaimer
© 2017 Het Qi Punt